Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Prosím o vysvětlení, proč nemáme Euro? Proč se ODS bojí Eura?

Pokud tomu rozumím dobře, tak velký podíl na inflaci má minulá vláda, která rozhazovala peníze na všechny strany, bohatým nejvíce!

0 1
možnosti

Nikoliv. Tak to pouze vysvětluje současná politická reprezentace, aby shodila svůj díl viny na někoho jiného.

0 2
možnosti

Dle mého názoru na to není třeba velká věda. Je to o růstu mezd, který nebyl krytý růstem produktivity práce. Prvotní příčinou byl populismus Babišovi vlády a rozdávání státním zaměstnancům a důchodcům ještě před Covidem, Covid to vygradoval, táhlo to za sebou i soukromý sektor, protože i díky štědrému sociálnímu systému je u nás nedostatek pracovních sil. A současná vláda přes různé řeči v rozhazování a zbytečných a nesmyslných dotacích pokračuje.

2 1
možnosti

Mzdy budou muset růst i nadále, jinak nám všichni schopní zaměstnanci odejdou a nezbudou tu ani Ukrajinky, které už mají kontakty na příbuzné, kteří zakotvili v Německu.

Platy jsou tam výrazně vyšší a sociální dávky rovněž.

0 2
možnosti
Foto

Dnes si vysvětlíme, proč máme vyšší inflaci, než eurozóna V roce 2021 krachla Bohemia energy s prostého důvodu. nenakupovala větší množství energií a nakupovala pouze tehdy, když šla cena dolu. Pak začaly ceny za energie jít nahoru a to byl konec. Mnoho lidí se ocitlo bez energií. Takže stát byl nucen jim ji zajistit. Energie se kupují na několik roků dopředu. Zákazníci Bohemia energy dostávali energie koupené za levnou cenu a tím se nakoupená levná energie vyčerpala. Náš stát byl nucen nakupovat drahou energií jako první v Evropě, protože ta nakoupená levná byla vyčerpána. To ovlinilo i inflaci u nás ze 40% Ze 60 % to bylo množství peněz, které Babiš přidával kde komu a protože na to nebylo půjčil si je u bank za mastný úrok. Po otevření ekonomiky, která byla zavřená začali lidi nakupovat vic, že stačila výroba a to hnalo ceny nahoru a některé firmy, jako Agrofert toho využily hnaly ceny nahoru nad rámec inflace.

5 2
možnosti

Začal jste dobře, ale od 4 řádku už píšete bludy.

Problém s energiemi má 2 roviny. První rovina je plyn - a ten šel nahoru potom, co USA oznámily, že si nepřejí spustit NS2 a EU jim v tomto vyšla vstříc. Levný ruský plyn tím skončil a začal boj o plyn, který se stal nedostatkovým zbožím.

Druhá rovina je elektřina. Tam náš stát není závislý na burze, jako u plynu, ale měl šanci využít růstu burzovních cen elektřiny, přesto že takřka veškerou elektřinu vyrábí z místního uhlí a jaderné energie, kde rusové nám podle původní smlouvy dodali palivo i po invazi na Ukrajinu.

Nákladově se pro naše elektrárny prakticky nic nezměnilo, ale stát, prostřednictvím ČEZu ,ucítil příležitost, jak přesunout peníze z kapes daňových poplatníků do státem kontrolované společnosti, aby se pak "nakapsoval" na dividendách. To je hlavní příčina současné inflace, protože růst cen energií je hlavním tahounem inflace.

3 2
možnosti

A tím, že vlády rozházeli bilion jen tak za nic lidem s tím nemá nic společného?

4 1
možnosti
Foto

A kdepak ty peníze vzali? Nepůjčila jim je náhodou ČNB, jen tak lehce natisknuté ve státní tiskárně cenin? Za eura by tohle už nešlo, tam to podléhá schválení frankfurtské centrály a ti se do toho moc nehrnou.

2 0
možnosti
Foto

Díky za informace

0 0
možnosti
  • Počet článků 72
  • Celková karma 11,76
  • Průměrná čtenost 730x
Vystudovaný ekonom střední školy s praxí ve výrobní sféře.

Seznam rubrik