Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nechci hasit Váš mladý entuziasmus, ovšem sám Euroskop přiznává :

"Komise si v průběhu celého legislativního procesu ponechává právo svůj návrh stáhnout v případě, že se jeho podoba po zásazích Evropského parlamentu či Rady výrazně odchýlí od původního textu nebo čistě jen z toho důvodu, že se v jakémkoli směru změní situace a pro Komisi (a potažmo EU jako takovou) by přijetí nové normy bylo nevýhodné nebo nevhodné."

Tedy legislativu připravuje Evropská komise ( t.j. 20 000 profesionálů v jejím aparátu ). Do přijetí Lisabonské smlouvy měl EP hlas jen poradní, v současnosti může sice donutit Komisi návrh změnit ale není mi znám jediný případ, kdy by EP kladl Komisi nějaký dlouhodobý odpor. Důležitější hlasování probíhá v Evropské radě, respektive Radě EU, kde se rozhoduje kvalifikovanou většinou. A po 29 hlasech v této proceduře mají Německo, Francie, Itálie, Španělsko a Velká Británie, okolo 20 Polsko a Rumunsko a např. pobaltské státy 4 - 5 hlasů ( teď píši zpaměti ), Je jasné, že po odchodu Velké Británie se hlasy států bránících hlubší integraci oslabí.

Přesto s Vámi budu rád diskutovat o roli EP, dodáte-li relevantní podklady. Zatím mi ovšem připadá, že europoslanci se většinou spokojí s dobrým platem a příslibem další kariéry v unijním aparátu. Čest výjimkám jako P. Mach nebo T. Zdechovský. Jedinou šanci vidím v tom, že v jarních volbách zvolíme skutečné osobnosti, kteří se dokáží profesionální bruselské mašinerii postavit.

0 0
možnosti

O97t24a 75K41i63n69c

13. 1. 2019 23:29

Nechci nijak kritizovat váš blog, ale pro jeho doplnění bych vám doporučil tento odkaz:

https://europa.eu/european-union/law_cs

0 0
možnosti

EU parlament ma moznost zakony pouze DOPORUCOVAT, coz je zjevny nesmysl. Platy poslancu, vylohy na administrativu a pravidlne stehovani ze Strasbourgu do Bruselu (ulitba francouzskemu komplexu menecennosti) a naopak tuto obludnost dale potvrzuji.

2 0
možnosti

V26á69c77l22a38v 75M18a38c11h

13. 1. 2019 22:07

Europarlament funguje více méně jako žvanírna, resp.zástěrka pro tvrzení že rozhodovací procesy v EU jsou demokratické. Zjevnou moc má Evropská komise, skutečnou moc pak její loutkovodiči.

6 1
možnosti

A to je kdo ti loutkovodiči?;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 71
  • Celková karma 11,06
  • Průměrná čtenost 740x
Vystudovaný ekonom střední školy s praxí ve výrobní sféře.

Seznam rubrik