Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Blogere Kucero, doufam, ze sefove evropskych vlad si Vas  blog  precetli a v souladu s jeho obsahem recky problem v nedeli definitivne vyresi.

1 0
možnosti

jsem sám komu připadá že p. Kučera je zakuklený recesista?8-o8-o

0 0
možnosti

Řešení je už po několik let známé:

1) ECB by podmínila pokračování své pomoci evropským bankám tím, že odepíší značnou část dluhů deficitních zemí (evropské banky jsou fakticky všechny zbankrotované a jen pomoc ECB je udržuje v likvidním stavu - takže by musely poslechnout)

2) ECB by převzala na svůj účet s okamžitým účinkem takovou část veřejných dluhů všech členských zemí, která odpovídá maastrichtským kritériím (60% HDP). Tyto dluhopisy by byly vlastním závazkem ECB a nebyly by zaručeny členskými státy. Úroky by byly pochopitelně nižší než současné.

3) Pak je tu ještě EIB - investiční banka, která by měla za úkol shromažďovat přebytky s pomocí ECB z evropských i neevropských zemí a investovat je (půjčovat na investice) v deficitních regiónech Evropy

První dva kroky by zastavily dluhovou krizi a třetí by umožnil jiné zacházení s přebytky než dosud.

Jenže ten druhý potřebný krok by znemožnil Německu vyhrožovat odchodem z Eurozóny a vynucovat si tak poslušnost. Pokud by nějaký stát chtěl vstát a odejít, jakou část deficitu by si měl odnést s sebou? Jakmile by na sebe ECB, společná instituce, vzala značné závazky, nebude možné tento dluh už rozdělit mezi členské země.

Tak jako kdyby třeba Pensylvánie chtěla opustit USA - kolik z federálního dluhu by si měla odnést? To nejde.

Ale od té chvíle by německá kancléřka byla jen jedním ze šéfů vlád, sedících kolem kulatého stolu...

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS