Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A ta záhada že nebylo co koupit ono Němci sem jeli za kulturou a pak se teprvé ožrat, což ovšem Češi uměli jako nikdo jiný. Kdo za komunistů vylezl střízlivý z hospody, jako kdyby nebyl. A tady se nám nějaký komunista Řeznik snaží namluvit, že snad země pod jejich vládou spěla k nějakému pokroku.  Já bych řekl, kam spěla, ale tady se to nesmí říkat, německý ekvivalent k tomuto slovu je Scheisse, tak snad si to všichni přeberou.

0 0
možnosti
Foto

Poptávali je proto, že je potřebovali prodat Němcům .... to jste tak blbej nebo se jenom děláte, kolik je vám let přiznejte se. Ale bylo to tak běžný provoz byl na "devizový příslib" a ostatní si mohli zahraniční peníze koupit na černém trhu, kde ovšem byly nepoměrně dražší. Jo a pan Reznik by se měl vrátit do stáje, a nedělat tady zbytečné vlny.

0 0
možnosti
Foto

Záhadou  zůstává, že za situace, kdy zboží v obchodech bylo málo, a když už nějaké bylo, tak v absolutně nelákavém designu, že šikulkové, zvaní veksláci, poptávali vůbec nějaké koruny. K čemu jim byly, když za ně nemohli nic koupit.

0 0
možnosti
Foto

Ale ono tady bylo co koupit. Skopčáci se spokojili s málem a za své peníze jim stačlo, když je někdo vyvezl na Karlštejn. No dneska by s tímto nikdo v Praze neuspěl, ale tenkrát to stačilo.

0 0
možnosti
Foto

Omlouvám se, že jsem Vám omylem dal karmu. Chtěl jsem vstoupit do diskuze, ale jak se mi tu pod nohama hemží domácí zvěř, tak jsem byl nepozorný.

Článek jste přerušil zrovna když se schylovalo k nějaké nečekané pointě. No, snad si ten objev nějaký večer najdu, když budu o víkendu přes den v práci.

Z toho úvodu bych nesouhlasil s tím, že veksláci nějak zásadně ovlivňovali počet valut ve státní bance. Kolik sem tenkrát jezdilo turistů ze "Západu"? A od těch pár turistů odečtěte ty, kteří zásadně nepodporují žádnou stínovou ekonomiku a pak ještě ty, kteří by sice rádi koruny v neoficiálním kurzu, ale bojí se padělků nebo nějakého ruličkového eskamotérství.

A další oblíbený omyl - že by v roce 1985 byly opravdu krámy tak prázdné a lidi neměli za co utratit výplatu? Kdybych tenkrát bral desetkrát tolik, tak bych to uměl utratit (a to myslím běžné obchody, nikoliv podniky s lehkými děvami).

1 1
možnosti
Foto

Ano bohužel byly prázdné. Pravda, takovéto základní zboží, jako byl chleba, rohlíky, máslo nebo salám, toho bylo jaksi dost, ale u spotřebního zboží to již bylo citelně horší. Dodnes si pamatuji, jak jsem chtěl kolo Favorit s přehazovačkou a nebylo a nebylo, a když už jsem ho nakonec měl, tak se k němu nedalo sehnat lanko, kterým se ovládala přehazovačka. Jinak o vekslácích byl vcelku výstižný film Bony a klid, který viděla ve své době snad celá republika na videopásce na přístrojích, které si všichni obstarali od těch šikulků veksláků. Byl totiž zakázaný, ale když se na ÚV KSČ dozvěděli, že už ho stejně všichni viděli čmajznutý techniky při domácí videoprojekci, nakonec ho uvolnili do kin.

1 0
možnosti
  • Počet článků 71
  • Celková karma 11,06
  • Průměrná čtenost 740x
Vystudovaný ekonom střední školy s praxí ve výrobní sféře.

Seznam rubrik