Diskuse

Úvaha o Euru.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Když někdo obchoduje se zahraničím (v eurozóně), tak má v bance stejně konto v eurech. (Měl jsem také). Protože pokud někdo bedlivě nesleduje proměny kurzu Kč / Euro, může leda prodělat.

Koruna jest jistě pyšným symbolem naší ekonomiky, ale zkuste s ní platit v cizině. Ještě mám na paměti, jak se mi vysmáli (ovšem decentně) v jedné německé bance blíže našich hranic, když jsem chtěl vložit jistý obnos v Kč.

Kromě toho v každém lepším obchodě můžete u nás eurem platit, tak oč jde?

Samozřejmě je tu v jistých kruzích proti euru odpor - protože na změnách kurzu vydělávají, majíce včasné informace o tom, jaký podraz na korunu zase udělá centrální banka.

Obecně: zavedení eura bude přínosem pro poctivé podnikatele, tragédií pro veksláky a šmelináře. A prubířským kamenem pro naši ekonomiku.

Samozřejmě jisté problémy se mohou vyskytnout, ale překonaly je jiné země (a dokonce si i polepšily).

Jistým kompromisem by bylo stanovit pevný kurz koruny. Jenže to by zase naši vekslíři neskousli.

1 1
možnosti
Foto

Řekl bych, že jste na straně EUR, což nepovažuji za příliš šťastné. Váš výčet domnělých zábran občanů je opravdu vidět prizmatem příklonu k EUR, což je poněkud zlehčuje a kulhají. Nebo snad myslíte, že přijetím EUR se naše země zvětší? Navíc je tu ještě jedna zábrana, kterou jste poněkud pominul a sice platební povinnosti zemí používajících EUR. Jedná se o nesmyslné fondy záchrany pro státy s ohroženou ekonomikou, kam dnes nejsme povinni platit v povinném podílu, jako jiné EUR státy. 

Chápu, že pro někoho zavedení EUR může znamenat pocit evropské velikosti, obávám se však, že draze vykoupený.

2 0
možnosti
Foto

Kdežto koruna zůstane levným symbolem české malosti. ;-D

0 0
možnosti

Jestli ono nebude hlavní důvod to, jak nedemokraticky je euro stejně jako celá unie zemím vnucováno, navíc v extrémně nestabilnim krizovém období, kdy v Evropě hrozí občanská válka.

2 0
možnosti

Asi jsem neznalý.

Může mi někdo říci srozumitelně a jasně, v čem je výhoda, budu-li mít Eura v kapse ?

2 0
možnosti
Foto

Společná měna zajisté nám přinese měnovouunii, odpadne složité vyměňování peněz při cestách do zahraničí (i když nadruhou stranu přijetí eura znamená, že se stát vzdá nemalých příjmů z emisenárodní měny), euro rozhodně přispěje mnohým podnikatelům a exportérům. Nadruhou stranu třeba příklad Velké Británie které zdá se, nepřijetí eura vůbecnevadí, spíš naopak, dokazuje, že žít se dá i bez něj  ( ekonomika V. Británie je nejvíce rostoucí ekonomikou v celé Evropě )  a rozhodně nelze euronazvat nějakým ekonomickým spasitelem pro 21. století. Je nutné, aby se náš stát  k zamyslel nad celým problémem a nepodlehnutí falešnému eurofilnímuvábení. Také by neškodilo zamyslet se, zda je celý projekt eura opravdu nutný azda opravdu nejde jen o ambiciózní a navíc křehký ekonomický projektbruselských úředníků.

0 0
možnosti

P72e70t18r 98S32k96á61c25e13l

26. 5. 2015 22:14

"... naše země je s 10 miliony používající korunu spíše trpaslíkem, takže spíše plaveme jako malá lodička na velkém moři Eurozóny."

Před malostí varoval již T.G.Masaryk! Podle počtu obyvatel je za námi Rakousko, Belgie, Finsko a další, víte?

Víte, jaký kurz měla naše koruna vůči marce a dalším před rokem 1938? Nešlo o "malou lodičku", jinak by ji naši tehdejší tzv. "spojenci" nepotopili. A nebombardovali jako bonus ještě pár měsíců před dohodnutým koncem II.světové války.

Znovu připomínám, před malostí jsme byli varováni. Naši lidé se zdravým rozumem dokáží divy, bude líp i bez Eura. Byli jsme před EU, budeme i po něm. Kdo naivně věří ve světlou budoucnost EU, nechť předloží pádné argumenty. Mezi ně určitě nezařadí náš vývoj po roce 2003, kdy slibovali "ceniči zubů" málem létání pečených holubů do úst. Z jednoho centra není možné dlouho diktovat životy 500. milionům občanům z 28.zemí. V historii lidstva takový příklad nenajdete, spíše opačný.

Naše suverenita nastane brzy, hned po rozpadu EU.R^

2 0
možnosti
Foto

S Rakouskem srovnání dosti kulhá, pokud do úvahy přidám nejen počet obyvatel, ale také HDP, tak to bude trochu jiná liga. Pak jsme oproti vám vyjmenovaným zemím opravdovým trpaslíkem. Ekonomickým.

0 0
možnosti

Nejak jste to nedotahl. Teur neni nic, kdyz uz tak teuer coz je drahy. A o zdrazovane se nepostarali obchodnici, ale jen nektere sluzby jako restaurace a holici. Obchodnici naopak po prepoctu zaokrouhlovali ceny smerem dolu.

Nejvetsi vyhodou Eura je prave ta spolecna mena. Nikdo uz nemusi prepocitavat svoji menu na dollary a dalsi zas na tu vlastni menu. Dovedete si prestavit, ze jste jako Firma neco nakupoval, dohodl se s vyrobcem na cene po tech prepoctech z toho vylezlo neco uplne jineho?

A jako turista platite stejnou menou ve vsech EVROPSKYCH zemich?

0 2
možnosti
Foto

Ano, teuer, trochu už jsem ta německá slovíčka pozapomněl. A článek je úvahový a k dotažení do konce by ho mohla dovést podnětná diskuse čtenářů idnes.

0 0
možnosti
Foto

Zavedení eura by mj. znamenalo vzdání se suverenity v mnoha klíčových oblastech, které se dotýkají našeho každodenního života. Např. nastavení úrokových sazeb by nemohlo být ponecháno trhu ani České národní bance, rozhodovalo by se o tom v sídle ECB ve Frankfurtu. Podobně by to bylo s inflací či měnovým kurzem. Evropské centrální bance bychom museli odevzdat do správy všechny naše devizové rezervy (asi 20 miliard dolarů) a ta by přerozdělovala i jejich každoroční výnos (téměř miliardu dolarů), který byl dosud vždy příjmem České národní -banky.Měnová politika napasovaná podle jednoho mustru na celou Evropu není ekonomicky dobré řešení, protože Evropa je zkrátka různá. Společná měnová politika zdaleka neznamená společné dopady. Ačkoliv např. průměrná inflace v EU je 2 procenta, v Irsku, kam míří hodně investic, se po zavedení eura vyšplhala k 5 %, zatímco v Německu, odkud kapitál odchází, spadla inflace k nule. Kdyby konkrétně Česká republika přijala dnes euro, čekal by nás návrat k vyšší inflaci, podobné, jaká u nás byla v době, kdy byl kurz koruny zafixován k marce.

5 0
možnosti

P91e85t84r 79S80k26á46c13e19l

26. 5. 2015 22:06

Takže další hřebíček do rakve naší závislosti na našich tzv. "spojencích". Jen připomenu, že v letech 1938, 1968 a 1990  naši "spojenci" (bez rozdílu Východ i Západ) nás hodili přes palubu, pokaždé jinak. Ale vždy se stejným výsledkem - vyklidili jsme světové trhy. Takže proč jim nyní odevzdávat otěže národního hospodářství?

Před rokem 1938 naši vynálezci vyhrávali u mezinárodních soudů patentové spory, svět nám platil za jejich myšlenky. Víte autore o tom? Víte, že firma Baťa a desítky dalších byli noční můrou všem výrobcům v jejich oboru na světě? Tento trend se pomalu ale jistě navrací a naši "spojenci" naoko dělají všechno možné, jak nás přibrzdit. Počtvrté se napálit nenecháme.R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 71
  • Celková karma 11,06
  • Průměrná čtenost 740x
Vystudovaný ekonom střední školy s praxí ve výrobní sféře.

Seznam rubrik