Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem si založil euroúčet

Tak dnes se pokusím nastínit, co se stane, když se rozhodnete založit devizový účet, co umí, jaké má výhody a co je naopak nevýhodné.

1. Intro

Tak se mi pořád nechtělo čekat na to, až se naše vláda a parlament rozhoupou, a zavedou na placení euro, tak jsem se rozhodl, že nejde-li hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře, a vypravil jsem se do banky, a optal se, lze-li založit euroúčet. Šlo to, a tak jsem si nejprve založil jenom takový jednoduchý spořící účet, nebyla k němu ani karta a vybírat šlo pouze na pokladně, tak jsem se tam po čase vypravil znovu, a řekl jim, zda-li by šlo ten spořící účet převést na běžný devizový. Šlo to, i kartu jsem k tomu dostal, a mohl jsem ji po jejím obdržení na pobočce začít používat.

2. Výhody

Tak ten účet umí defacto to samé, jako účet korunový. Můžete peníze vkládat hotově, převodem z euro i korunového účtu, pokud z vlastního, neúčtují vám nic navíc. Převody jsou koneckonců umožněny mezi všemi účty, které máte v jedné bance, to znamená můžete mít třeba jeden účet korunový, druhý eurový, třetí dolarový a mezi všemi účty lze peníze převádět bez jakýchkoliv poplatků. Samozřejmostí je platební karta, se kterou zaplatíte všude tam, kde to jde i s kartou ke korunovému účtu. Nemusíte se nikde ptát, jestli eura berou, nebo ne, protože na cílový účet doputují přesně ty peníze a přesně v té částce a měně, na kterou je účet nastaven. Není ničím divným, když si platíte třeba hudební službu Spotify se sídlem ve Stockholmu a vy jim pošlete peníze z korunoúčtu a do cíle doputují eura, a to i přesto, že Stockholm leží ve Švédsku, kde oficiálním platidlem je švédská koruna. V jaké měně se platí na internetu, je totiž plně v kompetenci provozovatele služby, kde si stran měny může navolit, co chce.

3. Nevýhody

Tak euroúčet má defacto dvě základní nevýhody. Karta obvykle nebývá zdarma a při konverzi korun na eura a zpětné konverzi na koruny při placení (ceny se v kamenných obchodech musí ze zákona nacenit v korunách a taktéž snímač karet účtuje částku v korunách), se projeví kursový rozdíl mezi nákupem a prodem eur, což vás dle banky může vyjít až na 5% z převáděné částky, v korunách to vychází cca. na 1.30 CZK na 1 převáděné euro. Tuto převodní marži lze podstatným způsobem redukovat za použití služby Revolut nebo RoklenFx, což jsou online směnárny, které nakupují i prodávají eura či dolary za jeden středový kurs, čili na tom nejsme tratní, pouze při větších objemech se platí určitý paušál za použití služby.

4. Eurizace

Tak vzhledem k tomu, že si dnes takový účet může založit každý, kdo má právo si založit korunový účet, tak se vzhledem k celkem masivní inflaci a ke ztrátě důvěry v hospodářství, lze očekávat, že kromě masivního nákupu nemovitostí, či investičního zlata, se také pokusí lidé převést koruny ve velkém do jiných, stabilnějších měn, např. dolaru, libry, či eura.

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/ekonomika-duvera-brezen-nejnizsi-klesa.A220324_092853_ekonomika_vebe

Firmy se v tomto období budou snažit co nejvíce platit eurem. Například Škoda Auto přechází od dubna příštího roku kompletně na eura a firmy obchodující s eurozonou se snaží platit korunami jenom to, co nezbytně musí - tedy mzdu zaměstnancům, dodavatelům z ČR a daňový domicil, mají-li ho na našem území.

https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/skoda-auto-prechazi-z-korun-na-eura-i-kvuli-elektromobilum-a-neni-sama-1388699

5. ČNB a její zapojení do eurozony

To se budete divit, ale i přes setrvale negativní prohlášení guvernéra ČNB Rusnoka a naší, že na euro nejsme zatím stále připraveni, a že to není zatím výhodné, tak tato instituce už ovšem od roku 2004 spolupracuje s ECB i s eurozonou pomocí instituce, která se jmenuje ESCB, což je Evropský systém centrálních bank, a patří do něj všechny centrální banky v EU, ano všech 27.

https://www.cnb.cz/cs/o_cnb/mezinarodni-vztahy/ecb-a-escb/

6. Co euro neumí

     a, neumí zvedat ceny, to mají na starosti obchodníci, vývoj cen se řídí střetem nabídky a poptávky, laicky řečeno, obchodník se snaží prodat co nejdráže, zákazních se snaží nakoupit co nejlevněji, a částka, na které se shodnou, že jako OK, je výslednou cenou. Peníze s tím nemají co společného.

     b, Nezadlužuje, tohle je záležitost mezi dlužníkem a věřitelem, kdy ke které se obvykle sepisuje smlouva o úvěru. Pokud taková smlouva není, musí se věřitel obrátit na soud se žalobou o určení výše dluhu. Penězům zadlužení nevadí vůbec, protože jak dlužník, tak věřitel peníze chtějí, protože dlužník chce uhradit dluh a věřitel se nemůže dočkat splátek od dlužníka. Důvody zadlužování mohou být pozitivní - budujeme novou firmu a potřebujeme startovací úvěr na rozjezd, a negativní, kdy prostě špatně hospodaříme a výrobek nás víc stál na nákladech, než je jeho reálná prodejní cena a my jsme nuceni podnik dotovat z úvěru.

     c, Dichotomii mezi jednotlivými zeměmi EU. Ano, mezi jednotlivými zeměmi EU jsou velké ekonomické rozdíly, což ovšem penězům zase jako obvykle nevadí, protože jak slabší, tak i silnější země touží po penězích, tyto nepoužívají dnes už jenom vysloveně přírodní národy, které jsou tak malé, že si vystačí s výměnným obchodem bez peněz. Dichotomii mají i v USA a to i přesto, že je to federace.

https://www.ceske-volby.cz/2019/09/26/mapa-statu-usa-podle-hdp-proc-jsou-spojene-staty-stale-silne/

No a to je pro dnešek všechno. Hezký den.

 

Autor: Tomáš Kučera | neděle 29.5.2022 11:36 | karma článku: 9,79 | přečteno: 581x
  • Další články autora

Tomáš Kučera

Zelená vlna.

Tak dneska bych chtěl pojednat o tom, proč se dnes, kdy jezdí na silnicích násobně víc aut, nezavede znovu zelená vlna.

13.4.2024 v 11:03 | Karma: 7,36 | Přečteno: 270x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kučera

Slovensko v karanténě.

Tak dnes se budu věnovat tématu, které bez debaty hýbe celým světem, a to je světová bezpečnostní situace po bezprecendentních krocích z ruské strany.

10.3.2024 v 11:18 | Karma: 12,31 | Přečteno: 353x | Diskuse| Politika

Tomáš Kučera

Jak u nás fungují soudy.

Tak pokud čekáte, že tady budu rozebírat důvody, proč byl Babiš opět zproštěn obvinění, tak ne. Dnes se budu zabývat tím, co vás čeká, když se budete odvolávat proti rozsudku prvoinstančního soudu.

18.2.2024 v 11:07 | Karma: 14,50 | Přečteno: 465x | Diskuse| Společnost

Tomáš Kučera

O zlatém teleti.

V dnešním článku rozebereme prastarý biblický příběh, a zkusíme jej transponovat do dnešní doby, no a uvidíme, co z toho vyjde.

4.2.2024 v 10:16 | Karma: 10,08 | Přečteno: 243x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Kučera

A káča se roztočila.

Tak jsme si v novoročním proslovu pana prezidenta vyslechli kromě jiného, že nastala správná doba na zavedení eura. Podle očekávání se z tábora odpůrců eura ozvalo pravé furoro, tak se dnes podíváme na to, jaké argumenty vytáhli.

7.1.2024 v 12:54 | Karma: 34,80 | Přečteno: 4688x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 11,06
  • Průměrná čtenost 740x
Vystudovaný ekonom střední školy s praxí ve výrobní sféře.

Seznam rubrik